Ontmoet onze nieuwe Spark: Daan

Facebook
Twitter
LinkedIn

29.03.2023 – Onze onderzoekers zijn altijd benieuwd naar de drijfveren en het gedrag van respondenten. Door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek halen zij de onderste steen boven. Hiermee helpen zij opdrachtgevers om hun doelgroep, medewerkers of netwerk beter te begrijpen. Tijd om de rollen een keer om te draaien! Vanochtend spraken wij met Daan van Exel (48), Senior research manager bij Sparkey.    

 

Wie is Daan?
Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek. Tijdens mijn studie psychologie ontdekte ik dat ik wetenschapper of onderzoeker wilde worden. Dit heb ik een aantal jaar gedaan, maar dat bleek toch niet helemaal mijn droombaan te zijn. Dus ben ik in de toegepaste psychologie en consultancy gerold. Ik heb bij verschillende bureaus gewerkt en ik voelde me steeds meer aangetrokken tot HR. Mijn enthousiasme groeide in de richting van advies geven over onderzoek doen onder medewerkers. En sinds begin dit jaar werk ik als Senior research manager bij Sparkey.  

Ik woon in Hilversum, heb 3 dochters en ben getrouwd. Mijn leven is altijd lekker druk en hectisch.  We wonen omringd door mooie natuur. En dat is direct één van mijn favoriete vrijetijdsbesteding. Lekker door het bos of de hei lopen. Daar kan ik ook mijn passie voor fotografie kwijt.  

 

2 januari ben je begonnen, waarom wilde je aan de slag bij Sparkey?
Sparkey focust zich op HR-thema’s zoals werkbeleving en de arbeidsmarkt en dat werkgebied spreekt me heel erg aan. Ik had al een positieve indruk van Motivaction en die werd bevestigd in de gesprekken. Het is een hele frisse professionele club die kwalitatief heel goed werk verricht in een interessant gebied. Hiervoor zat ik op een plek waar ik veel bezig was met engagement onderzoek intern: “hoe beleef je het werk hier?”. Bij Sparkey en Motivaction is het werkveld meer divers. Ik houd mij bezig met vraagstukken over het imago van verschillende organisaties, hoe zij mensen aantrekken en wat de trends zijn in ons werkveld. 

 

Je bent nu een tijd onderzoeker, wat is het leukst aan dat vak?
HR-mensen zijn meer mensgericht dan cijfermatig ingesteld. Wij als onderzoekers slaan juist die brug tussen mens en cijfers. Die linking pin ben ik graag. Ik maak graag impact door data en onderzoek in te zetten om organisaties aan te zetten om nuttige dingen te doen. Dat kan door leiderschap, of ontwikkelprogramma’s. Vaak werkten HR-teams vanuit theoretische kennis, of intuïtie, of “dit werkte al heel lang”. Nu zie je dat alles meer data gedreven wordt.  

 

Hoe bevalt de eerste periode bij ons?
Goed! Het is echt een fijne organisatie. Wat me opvalt is dat het echt één geheel is. Ondanks de verschillende teams maakt iedereen een goede connectie. Voor een nieuweling erg prettig, want je hoort direct bij de groep. Serieuze en toch open vriendelijke mensen. Wat iedereen hier waarschijnlijk het “Moti-gevoel” noemt.  

 

Wat neem je mee vanuit je eerdere ervaring?
Ik heb veel bij klanten gezeten over onderzoek en HR en daar heb ik echt ervaring op gedaan. Hoe vaker je met klanten gesprekken hebt gevoerd, des te handiger je daarin wordt. Ik hoop in mijn huidige functie ook startende onderzoekers daarin te begeleiden: de consultancy kant van het onderzoek. Om ze gaandeweg hun eigen stijl te laten ontwikkelen 

 

Hoe ziet voor jou een werkdag eruit?
Divers! Dat vind ik leuk. Met collega Francine doe ik bijvoorbeeld nu een project over leiderschap. Een superbelangrijk thema op dit moment. Je ziet het hier ook, mensen werken meer op afstand en de zorg is dat de betrokkenheid onder druk zou kunnen komen te staan. Dus de rol van leidinggevenden verandert hierdoor terwijl ze hier niet voor getraind zijn. Ze zijn gewend om leiding te geven aan een fysieke groep mensen. Bij deze specifieke klant gaan we aan de slag met de vraag: ‘Aan welke leiderschapsstijl hebben onze medewerkers het meeste?’ 

Ik verdiep me ook in trendonderzoeken van Sparkey om te kijken: wat ligt hier al? Ik verdiep mij in trends om in de toekomst daarover relevante blogs te schrijven. En ik ben, toevallig ook met Francine, bezig met het doorontwikkelen van het medewerkersonderzoekinstrument. Dat instrument is in de basis bij veel organisaties toepasbaar, dus die zijn we nu aan het standaardiseren. Een leuke dag vol overleggen, nieuwe ideeën en concrete projecten met klanten.  

 

Wat is je droom binnen of buiten Motivaction?
Ik zou binnen een paar jaar graag met mijn familie mijn broer in Amerika bezoeken. En dan met de camper een paar weken rondtrekken en langs allemaal national parks. Ik zou daar graag een keer de tijd voor nemen. Mijn jongste dochter is bijna 4, dus dat is nog een paar jaar wachten. Qua werk zou ik met Sparkey echt een leidende rol willen hebben als aanspreekpunt voor alle data en onderzoeken voor HR-vraagstukken.  

 

De Workprofiler, welke ben jij?
Ik ben de maatschappijbewuste ontplooier. Dit profiel vindt het belangrijk om waarde te kunnen toevoegen en een positieve impact te maken. De WorkProfiler is ons unieke HR-segmentatiemodel dat zes verschillende typen werknemers onderscheidt en biedt zo inzicht in de drijfveren en voorkeuren van jouw medewerkers. Ik vind het heel uniek om mee te werken en wat we bieden. Het slaat echt de brug tussen HR-beleid en wie de exacte doelgroep is: wie hebben we eigenlijk aan boord? Juist door de Workprofiler weet je welke behoeften en drijfveren medewerkers hebben hoe je exact hoe je hierop kunt inspelen. Een waardevolle toevoeging voor HR. 

 

Volledige naam Adriaan Willem van Exel
Favoriete app fotografie apps
Waar kunnen we jou voor wakker maken? Indiaas eten
Waar ben jij echt een expert in? Geschiedenis van de 20e eeuw en domme reclameliedjes uit de jaren ‘80
Wat wilde je worden toen je klein was? Profhockeyer en boswachter
Wat is je favoriete podcast, magazine of serie? De series Severance en Station 11 

Andere nieuwsberichten

Wat wij voor jou kunnen betekenen

Vind jouw perfecte match: Je wilt niet zomaar mensen aannemen, maar een collega die bij het DNA van jouw organisatie past

• Employerbranding

• HR-campagne

• EVP

• employeevalueproposition

Wat ervaren jouw werknemers: Jij als werkgever wil ook meer, in de vorm van een werknemer die eigenaarschap toont en net die extra stap zet

•  medewerkersbelevings-onderzoek

• cultuurbelevingindekaart

• organisatieveranderingen

Breng alles in kaart: Hoe hard je ook werkt aan een optimale bedrijfscultuur: soms lopen de dingen even niet zoals je wilt

• verzuimvraagstukken

• ambassadeursschap

Wat leeft er in HR: We doen onderzoek onder verschillende HR doelgroepen, zoals medewerkers, werkgevers of HR professionals

• trendonderzoek

• hr-onderzoek

Benieuwd naar wat Sparkey voor jouw bedrijf kan betekenen?

Bel 020 589 8383 of stuur een mailtje naar contact@sparkey.nl

Wij helpen je graag!