20.03.2023 – door Nienke Havermans
Vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt richten veel werkgevers hun pijlers op het aantrekken van nieuwe mensen. Tegelijkertijd zien we bij Sparkey dat werkgevers soms onvoldoende aandacht besteden aan het behoud van huidige medewerkers. En dat is een gemiste kans. Wij waren nieuwsgierig naar wat werkgevers doen en laten om te voorkomen dat hun huidige medewerkers vertrekken. Uit onze meest recente HR Trendmonitor bleek dat hierin nog ruimte is voor verbetering.
Eén op de vijf medewerkers die op zoek is naar een nieuwe baan, overweegt dit bij hun huidige werkgever te vinden. Soms heeft een werkgever weinig invloed op dat iemand wil vertrekken. Zo is salaris een veelgenoemde reden om op zoek te gaan naar iets anders (37%). Daarnaast geven een te hoge werkdruk (26%) en een gebrek op doorgroeimogelijkheden (21%) de doorslag om weg te gaan.
Op deze aspecten hebben werkgevers vaak meer invloed dan ze misschien denken. Zo geeft 43% van werkenden aan dat hun werkgever minder vaak dan eens per jaar of zelfs nooit een gesprek met hen voert over hoe het gaat. Ook doorgroeimogelijkheden zijn niet vaak onderdeel van gesprek. Meer dan een derde (38%) meldt dat hier bij hun werkgever nooit gesprekken over plaatsvinden.
Over ontwikkeling praten zij relatief vaker, al gebeurt dit bij slechts 39% vaker dan eens per kwartaal. Ongeveer een derde voelt daarentegen wel de behoefte om met meer regelmaat deze gesprekken te voeren. Wat ons betreft is dit zonde. Door ‘stay-gesprekken’ te voeren, ontdek je snel of en vooral hoe je jouw medewerkers behoudt. Alleen al het bieden van een luisterend oor zodat medewerkers zich gezien voelen, kan een groot positief effect hebben op de tevredenheid.
Het is logisch en nodig dat organisaties flink investeren aan de voorkant. Het is echter van minstens even groot belang dat werkgevers kritisch onderzoeken of binnenshuis nog achterstallig onderhoud ligt. Dit hoort bij goed werkgeverschap en zorgt bovendien voor dat de achterdeur vaker dicht blijft.

Nieuws
Voer een stay-gesprek, zodat een exit-gesprek niet nodig is
De huidige arbeidskrapte is ongekend. En deze duurt nog wel even is de verwachting. Dat betekent voor veel werkgevers een flinke uitdaging. Wij begrijpen goed