20.01.2022 – Wanneer een hoog percentage van je medewerkers zich positief uitlaat over een bepaald onderwerp is dat meestal geruststellend nieuws: het gaat goed en er is geen directe actie nodig. Tenminste, dat zou je denken! Want dit geldt niet voor ieder onderwerp: wanneer 89% aangeeft dat ze bevlogen zijn met het werk mag je jezelf als werkgever gelukkig prijzen. Maar bij onderwerpen als veiligheid ligt dat anders, of het nu om fysieke of mentale veiligheid gaat. In deze gevallen moet je de uitkomsten anders bekijken, want iedereen moet zich veilig voelen. Zelfs wanneer slechts 1% van de medewerkers aangeeft zich niet veilig te voelen, is dit reden genoeg om de omgangsvormen op de werkvloer onder de loep te nemen. In een inclusieve werkomgeving moet iedereen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Het overheersende gevoel moet zijn dat de medewerkers zich thuis voelen én dat kan alleen wanneer je iedereen serieus neemt.
Daarom kijken wij met een kritische blik naar de uitkomsten van onze medewerkersonderzoeken. Als het gaat om sociale veiligheid is alleen 100% goed, dat is de norm. Of het nu gaat om seksueel overschrijdend gedrag van een manager of medewerkers die zich niet durven uit te spreken over hun seksuele geaardheid of genderidentiteit: iedere case is er één teveel.
In de medewerkersonderzoeken die we bij Sparkey/Motivaction uitvoeren is veiligheid op de werkvloer steeds vaker een belangrijk onderwerp van gesprek. Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt. Een organisatie waar medewerkers zich thuis voelen, zich uit durven te spreken, niet bang hoeven te zijn afgerekend of geconfronteerd te worden met hun identiteit is niet alleen een aantrekkelijke werkplek maar ook van groot belang voor het werkplezier, energieniveau en productiviteit van werknemers.
En zeg nou zelf? Waar zou jij het liefste willen werken?
Wil jij ook een objectief beeld van hoe het eraan toe gaat in jouw organisatie? Bekijk dan deze pagina en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!